» Doporučení a stanoviska » Prohlášení ČVS JEP k pandemick...
18. 9. 2009

Prohlášení ČVS JEP k pandemické (prasečí) chřipce

Česká vakcinologická společnost vyjadřuje vážné znepokojení nad situací spojenou s očkováním proti pandemické chřipce.

V masmédiích je dopřáváno sluchu odpíračům očkování pod rouškou zachování vyváženosti zpravodajství v takové míře, že ve společnosti byl navozen dojem, že vlastně ani odborníci neví, jestli je či není vakcína bezpečná či vůbec existuje hrozba chřipky. Odborníci jsou schopni doložit svá tvrzení fakty, avšak těm, kteří se za odborníky jenom vydávají, stačí zcela neověřené zprávy, aby kolem sebe šířili tuto nejistotu. Celý problém se výrazně zpolitizoval a snaha získat laciné politické body vede až k odborně naprosto nekorektním vyjádřením, které však část laické veřejnosti bohužel akceptuje. Výrazně se na tomto stavu podílí i část lékařů.

Pandemická (prasečí) chřipka a její původce se chovají velmi nevyzpytatelně a na světě není odborník, který by přesně předpověděl, jak se celá situace vyvine. Máme pouze modely a zkušenosti z minulých let. Může přijít klinicky závažnější forma, ale také nemusí. Zde jistě existuje určitá nejistota. Nejistota se však rozhodně netýká bezpečnosti či dostatečného „vyzkoušení“ vakcíny. V tuto chvíli byla vakcína prověřena již na milionech osob a zcela nepochybně svoji bezpečnost prokázala. Zejména pro rizikové skupiny je prospěšnost očkování zcela zřejmá. Očkování proti pandemické (prasečí) chřipce je dobrovolné. Stát ani firmy v současné době již na skutečnosti, jestli se dáte či nedáte očkovat prakticky nic nezískají. Oprostěte se tedy od politiky a nesmyslných argumentů a mějte při svém rozhodování na paměti jen a pouze své zdraví.

Za Českou vakcinologickou společnost JEP

Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Mohlo by Vás zajímat

Chřipka je infekční onemocnění dýchacích cest způsobující vysokou morbiditu a mortalitu. Každoročně je viry chřipky infikováno 5-15 % obyvatel. Nejvyšší mortalitu, riziko rozvoje komplikací a hospitalizace mají senioři a osoby jakéhokoli věku s různými chronickými onemocněními. Vysoké riziko rozvoje komplikací a hospitalizace mají také děti do 5 let věku.

Tímto doporučením se aktualizuje Doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP pro očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním z 1. 6. 2020. Invazivní meningokoková onemocnění (IMO) patří mezi závažná interhumánně přenosná infekční onemocnění vyvolaná gramnegativním diplokokem Neisseria meningitidis, nejčastěji séroskupinami A, B, C, W a Y.

Toto doporučení nahrazuje a doplňuje všechna předchozí doporučení týkající se očkování proti pneumokokovým onemocnění vydaná ČVS ČLS JEP před datem 19. prosince 2022. Pneumokoková onemocnění představují velkou zátěž pro celou populaci, obzvlášť pro seniory a děti do 5 let věku. Významné riziko představují zejména invazivní pneumokoková onemocnění (IPO) a komunitní pneumonie.

Dne 21. 10. 2022 byla Evropskou lékovou agenturou rozšířena věková indikace pro vakcínu Vaxneuvance® - 15valentní pneumokokovou konjugovanou vakcínu proti pneumokokovým onemocněním, která je nově schválená a indikovaná u kojenců, dětí a dospívajících ve věku od 6 týdnů do méně než 18 let k aktivní imunizaci za účelem prevence invazivního onemocnění, pneumonie a akutního zánětu středního ucha způsobených bakterií Streptococcus pneumoniae. Vaxneuvance je schválena také pro dospělé.

Toto doporučení nahrazuje a doplňuje všechna předchozí doporučení týkající se očkování nebo přeočkování proti onemocnění covid-19 vydaná ČVS ČLS JEP před datem 7. listopadu 2022. V současné době je Evropskou komisí a Evropskou lékovou agenturou schváleno nebo podmíněně schváleno šest očkovacích látek proti nemoci covid-19.